Een interview met

Een interview met.. Arjan van den Oord en Paul Uilenbroek, leden van de uitvoeringscommissie van de TKD: 

‘Draaien moet, waar draaien kan’

Na een succesvolle editie van de Technische Kontakt Dagen in 2016, is de organisatie van de TKD alweer volop bezig met de voorbereidingen van de TKD 2018. Komend jaar wordt de vakbeurs wederom georganiseerd op de Nobelhorst in Almere en vindt het plaats op 31 mei t/m 2 juni 2018. ‘Het lijkt nog ver weg, maar het is al snel mei’, lacht Arjan van den Oord. Arjan is voorzitter van de uitvoeringscommissie van de TKD. Samen met onder andere Paul Uilenbroek, ook lid van de uitvoeringscommissie TKD, organiseren zij de TKD.

  • Wat is er zo uniek aan de TKD?

‘Hoe uniek dit concept is merk je pas wanneer je spreekt met importeurs en machinefabrikanten uit het buitenland’, vertelt Arjan. ‘Statische machinebeurzen zijn er in Europa genoeg. Maar een evenement in het grondverzet waar heel het scala aan machines in werking te zien is (met gratis toegang) kunnen we rondom uniek noemen. Alles wat tentoongesteld wordt aan materieel mogen de bezoekers testen’. Ook Paul is te spreken over de draaiende machines: ‘Kenmerkend is dat bezoekers de machines, onder begeleiding van de exposant, kunnen bedienen. Vandaar ook onze slogan: de TKD, altijd in beweging. Draaien moet, waar draaien kan’.

  • Om vanaf het begin te beginnen, hoe is de TKD ontstaan?

‘In 1978 is de TKD ontstaan, eigenlijk als jaarlijks ééndaags-evenement ter verlevendiging van een algemene ledenvergadering van de NVWB Grondwerk. Het begon met het uitnodigen van vijf importeurs om hun materieel te demonstreren. In de loop der jaren is dit gegroeid en is er besloten om van de vergadering een demonstratiebeurs te maken. Inmiddels gaat de TKD haar 27ste editie tegemoet en mag het zich de grootste dynamische grondverzetbeurs in West-Europa noemen’, vertelt Paul.

  • Hoe steekt de organisatie van de TKD in elkaar?

‘De TKD is een organisatie die bestaat uit een afvaardiging van leveranciers en afnemers (Cumela, Bouwend Nederland en BMWT) die zich inzetten om ieder jaar weer iets moois neer te zetten voor de eigen achterban’, vertelt Arjan. ‘We komen om de acht weken bij elkaar om de voortgang van de TKD te bespreken. Het terrein, vrije entree, betaalbare catering en parkeren zijn nog maar enkele onderwerpen waarover vergaderd moet worden. Voor ons als organisatie is het ieder jaar weer de uitdaging om de locatie dusdanig in te richten dat het aantrekkelijk is voor de deelnemer en de bezoeker, maar de koers wordt uiteindelijk bepaalt door de deelnemers en de bezoekers zelf.’

  • Wat is jouw hoogtepunt als je terugdenkt in de ‘TKD-geschiedenis’?

Paul: ‘Zonder enige twijfel: Amsterdam in 2006. Een prima TKD, op een voor velen onmogelijke locatie. We zijn er geteisterd door regen, wind én zon. Met ruim 180 deelnemers was het een geslaagde editie’.

  • Wat is het doel van de TKD?

‘Tijdens de TKD draait het om het in kontakt komen van machinisten met de machines, maar zeker ook het kontakt van de mensen uit de branche onderling. Er wordt van de standhouders niet verwacht dat ze hun product aanprijzen door de aankleding en standinrichting. Het draait om de prestatie van de machine en hoe de machinst zich daar bij voelt. Iedere kavel is feitelijk al zo ingericht dat de deelnemers alleen hun machines of producten hoeven aan te voeren’.

  • Komende editie vindt de TKD weer plaats op de Nobelhorst in Almere. Waarom is er weer gekozen voor deze locatie?

'We proberen iedere editie weer een geschikte locatie te vinden. Zo zijn vele jaargangen gehuisvest geweest op het terrein van de Pr. Margriet Kazerne (PMK) te Wezep en sinds 2006 is de TKD meer een ‘rondreizend circus’ binnen de driehoek Amsterdam – Zwolle – Eindhoven. Komende editie is inderdaad weer voor de Nobelhorst in Almere gekozen. Er is volop ruimte, er zijn geschikte faciliteiten en er is een zeer goede bereikbaarheid. Zeker met de nieuwe ontsluiting direct vanaf de A6. Daarnaast is er parkeerplek voor ruim 15.000 bezoekers’, vertelt Paul. Arjan sluit het gesprek af met: ‘Kortom een toplocatie. Al met al trachten we als uitvoeringscommissie een prachtig, groots en veilig evenement neer te zetten voor een gericht publiek die op eender welke manier te maken hebben met grondverzetmachines. We hebben er zin in!’

De TKD altijd in beweging: 31 mei, 1 & 2 juni 2018, Nobelhorst Almere